Den svenska whiskeyns intåg

Okategoriserade 0 comments

 

Vid slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet började man dricka whiskey i de finare kretsarna i Sverige. Drycken gjorde dock sitt intåg redan i början av 1800-talet i samband med handelsresorna och brittiska handelsmän som kom till Göteborg med båtar.

I början drack man inte whiskey direkt ur glaset utan blandade den i bål med citron och socker. Det var faktiskt inte förrän på 60-talet då whiskey började bli en folkdryck och man tror att det har ett samband med charterresorna och taxfreebutikerna som fanns på flygplatserna. Att köpa hem whiskey och andra drycker visade att man hade råd att ge sig ut och resa, vilket gjorde att det ansågs vara status att ha en flaska whiskey i barskåpet.

På 50-talet började venska destillerier göra whiskey på allvar och 1961 kunde man köpa den första svenska whiskeyn på Systembolaget. Sedan har en rad andra destillerier runt om i Sverige börjat tillverka sin egen whiskey, främst från och med 90-talet, i och med att Sverige gick med i EU.

I Sverige framställs whiskey bl.a. i Gävle, i Lappland, på Gotland, i Smögen, och på Ven.

Man framställer både single malt, bourbon, ekologisk whiskey och grainwhiskey.

Author Rebecka