Nikotinpåsar – den nya whiskykompisen?

Whiskey 0 comments

Whisky och cigarr är en gammal klassiker, men knappast det nyttigaste som finns. Cigarrer kan precis som cigaretter ha skadliga effekter på bland annat lungorna, så att skippa cigarren eller åtminstone spara den till speciella tillfällen är bäst. Vill du ändå ha en nikotinkick till din whisky finns betydligt mindre skadliga alternativ. Ett sådant är snus i form av nikotinpåsar, som även har flera andra fördelar.

Cigarrer och cigaretter vs snus

Att rökning är mycket skadligt för hälsan är knappast någon nyhet. Snus innehåller också nikotin och ofta tobak, även om tobaksfria varianter, så kallat vitt snus, också förekommer. Däremot saknas många av rökningens negativa effekter hos snuset. En stor hälsovinst är att du som snusar istället för att röka slipper riskera tjära i lungorna och andra lungbesvär. Risken för cancer är också avsevärt mindre, framförallt om du använder svenskt snus. Många som vill sluta röka byter därför till snus.

Snus kan också ses som ett fräschare alternativ till cigarrer. Du slipper röklukt som sätter sig i kläderna, och du kan köpa vitt Velo snus i massor av fräscha smaker. Med nikotinpåsar kan du dessutom välja styrka själv. Till och med i den hälsoinriktade PBX-kiosken i Stockholm säljs snus med upp till 15 mg styrka, vilket enligt företagets direktör Malin Eklund beror på att “cigaretter är värre för folkhälsan än snus”. Som jämförelse kan nämnas att den allra starkaste varianten av Velo snus ligger på 16 mg styrka.

Hitta rätt snus till din whisky

En annan fördel med vitt snus som Velo i jämförelse med cigarrer är att du kan välja och vraka mellan olika smaker att kombinera med din whisky. En cigarr är en cigarr, medan smaksatta nikotinpåsar tillåter dig att experimentera med olika smaker till olika sorters whisky.

Testa Velo snus med mintsmak eller tropiska frukter till en klar, japansk whisky; lakrits eller lavendel till en rökig variant, eller vad du än kan tänka dig. Prova att smutta på en whisky medan du snusar, strax efter, eller ta dig en nikotinpåse efter ett glas whisky och se vad det gör med smakupplevelsen. Bara fantasin sätter gränserna när du experimenterar med smaker.

Snus och whiskydrinkar

När du testar att kombinera whisky och nikotinpåsar behöver du förstås inte begränsa dig till ren whisky. Även med drinkar gjorda på whisky kan du leka med olika snussmaker. En Velo nikotinpåse med smak av krämigt kaffe är till exempel en självklar kompanjon till en irish coffee.

Author Rebecka