Whiskey

Uncategorized 0 comments

Whiskey betyder ”livets vatten” och många whiskeydrickare kan nog hålla med om att så är fallet. Att ta sig ett glas av en riktigt god och exklusiv whiskey en kväll efter jobbet är vardagslyx. Många dricker även whiskey till cigarren på helgen eller vid speciella tillfällen som högtider, årsdagar och födelsedagar. Det är helt enkelt en uppskattad dryck som passar till mycket.

Tillverkning av whiskey

Att tillverka whiskey påminner om hur du gör när du brygger öl. Särskilt inledningsvis är processerna väldigt lika. Precis som när du brygger öl behöver du vatten och jäst, samt att du ska mälta, mäska och jäsa vätskan. Till skillnad från öl använder du dock spannmål istället för malt. Till sist ska du även destillera vätskan, vilket aldrig görs vid bryggning av öl.

Lagringen efter tillverkning är dessutom betydligt längre än när du bryggt öl. Smaken kräver nämligen tid för att mogna. För att drycken överhuvudtaget ska få gå under namnet whiskey krävs att den lagrats i minst tre år, men oftast lagras den ännu längre än så. Standard är att lagra i ungefär sex år, vilket ger en ganska genomsnittlig whiskey. De allra finaste whiskeysorterna lagras ofta i tio år och mer.

Att bjuda på whiskey

Bra tillfällen för att bjuda på whiskey kan vara på den där hemmafesten för de allra närmsta vännerna, eller varför inte vid högtider som jul och nyår. Whiskey är även en vanlig present att köpa vid födelsedagar eller årsdagar. Tänk dock på att whiskeysmaken är ganska unik och en person som inte är van vid att dricka alkohol kan uppleva den som alldeles för stark.

När du köper alkoholdrycker till någon är det även viktigt att tänka på hälsan. Du ska aldrig köpa alkohol till någon som har eller tidigare har haft ett missbruk. Om du känner någon med missbruk är det viktigt att prata med person eller ta kontakt med personer på exempelvis https://www.ljungsjoberg.se/ som kan hjälpa er med stöd, råd och behandling.

Olika whiskeysorter

Till en början kan det vara svårt att välja rätt i dryckesdjungeln. Det finns många olika sorters whiskey av varierande ursprung, smak och kvalitet. Rent generellt är du lämnad att prova dig fram om du inte känner någon som har bra koll på vad just du brukar gilla.

Om du inte har fått något bra tips på var du ska börja, kan det vara smart att börja med att prova sig fram bland populära whiskeysorter. Surfa in på Systembolagets webbplats för att se försäljningstopplistor eller läs recensioner på olika nätsajter. Eftersom whiskey är en av de populäraste dryckerna på Systembolaget, faktum är att olika whiskeysorter innehar närmare hälften av topp 20-listan över spriter, kan även personalen där vara till stor hjälp med svar på frågor.

Author admin