Whisky och munhälsa

Whiskey 0 comments

Det är vidare känt att drycker som kaffe, te och vin kan ha en väldigt negativ effekt på din munhälsa. Men hur är det egentligen med whisky? Kan du dricka det med gott samvete eller inte? Även om det inte är lika skadligt som vin och kaffe sliter det fortfarande på tänderna. Om du vill minska påverkan på tänderna är det bra att skölja med lite vatten efter att du har druckit whisky. Tar du bara en whisky då och då behöver du inte vara särskilt orolig så länge du sköter sin munhygien i övrigt. Det inkluderar att borsta tänderna morgon och kväll samt använda tandtråd.

Var försiktig med drinkar

Om du måste välja är det bättre att dricka ren whisky med is istället för drinkar. Det finns många populära drinkar med whisky som bas men de flesta innehåller någon form av socker eller läsk. Det kommer onekligen att fräta på tänderna. Om du måste välja är det därför bättre med ren whisky istället för en drink. Glöm inte heller att borsta tänderna regelbundet för att förhindra ytterligare skador på dina tänder. Du rekommenderas även gå till tandläkaren en gång per år för att kolla så att du inte har några hål eller skador. Då kan du fortsätta dricka dina älsklingssorter och fortsätta ha en god munhälsa i flera år framöver.

Myter om whisky och munhälsa

Det finns väldigt många olika myter om whisky och hur det skulle ha en läkande effekt. Man har också länge använt alkohol som en huskur mot halsont, tandvärk och flera andra sjukdomar. Det finns dock inget som tyder på att dessa verkligen fungerar. Om du känner dig hängig bör du avvakta med whiskyn tills du känner dig bättre. Har du tandvärk är det bästa att borsta tänderna och ta kontakt med en tandläkarklinik så snart som möjligt. Att använda whisky för att bota munhälsa på något sätt är alltså bara gamla myter. Du kan istället njuta av en whisky med gott samvete när du känner dig frisk och kry. Whisky är först och främst en njutningsdryck och ska inte användas i något annat syfte.

Author Rebecka