Whiskey och mat

Whiskey 0 comments

 

Till maträtter

Många är vana att dricka whiskey som aperitif eller precis som den är utan att äta något till, men som måltidsdryck till vissa rätter eller tilltugg, kan gommen få en fantastisk smakupplevelse. Faktum är att många skottar faktiskt dricker whiskey till vissa maträtter som t.ex. haggis. För övrigt passar whiskey till kött överlag. Tänk även på att man kan använda whiskey i matlagning och göra goda såser etc.

Andra saker som gifter sig bra med whiskey är rökt mat som t.ex rökta ribbs. Dock ska man välja en whiskeysort som inte är alltför rökig i smaken då det riskerar att bli tårta på tårta. Välj en sort som är lite mildare.

Även skaldjur kan passa bra ihop med en single malt, tro det eller ej. Många tycker att en whiskey med ostron är rena smakexplosionen.

Till desserter

Många whiskeysorter har en underton av frukt eller söta kryddor, och då kan vissa fruktiga desserter framhäva smaker tillsammans med rätt whiskey. Många tycker att just irländsk whiskey lämpar sig bra till desserter överlag. Välj gärna en sort som har en smak av den efterrätten som serveras. En äppelpaj kan t.ex. åtnjutas med en whiskey som har inslag av äpplen.

Även choklad och malt whiskey är en fin kombination men välj inte en choklad som är för bitter. En bra idé är att välja en choklad som har lite frukt eller bär i. Många tycker faktiskt om att äta vit choklad till en whiskey.

Ostar är som dessert i diverse länder och här kan man verkligen experimentera. Starka ostar lämpar sig till kraftfulla whiskeys och en mildare eller sötare whiskey kan vara mycket gott att dricka till en mjuk brieost.

Till tilltugg

Som aperitif till nötter, mandlar eller snacks, passar en whiskey med rökig smak, gärna skotsk eller japansk.

Author Rebecka