Så påverkar whisky tänderna

Whiskey 0 comments

Allt du äter och dricker påverkar dina tänder. Även whisky kan ha negativ effekt på tänderna, exempelvis i form av missfärgningar, frätskador och karies. Lågt pH-värde och ökad mängd kalcium är några av anledningarna till varför whisky kan vara skadligt för dina tänder.

Kan missfärga tänderna

Precis som andra drycker kan whisky orsaka missfärgningar på tänderna. Som tur är kan du bleka tänderna skonsamt och få bort missfärgningarna. Idag finns det många bra sätt att bleka tänderna hemma. Hos www.bästtandblekning.se hittar du massor med bra tips samt en lista med de nio bästa sätten att bleka tänderna hemma. Listan består av enkla och billiga metoder som hjälper dig att ta bort gula missfärgningar som kan ha orsakats av whisky eller någon annan dryck.

Kan slita på emaljen

Många alkoholhaltiga drycker har hög syrahalt, vilket gör att de sliter på emaljen. Sura drycker sänker pH-värdet i munnen, vilket kan leda till och frätskador på tänderna. När emaljen skadar ökar risken för missfärgningar och ilningar. Det är inte bara pH-värdet som påverkar slitningar på emaljen, utan även mängden kalcium och fosfor. Whisky ökar mängden kalcium, vilket i sin tur ökar risken för slitningar.

Drinkar ökar risken för karies

Populära whiskydrinkar som Whiskey Sour och Old Fashioned innehåller tyvärr en hel del socker, vilket kan tära på tänderna. Att socker är dåligt för tänderna vet nog de flesta, men det är lätt att glömma bort att många alkoholhaltiga drinkar innehåller socker, vilket kan orsaka karies. Drick hellre ren whisky om du vill ta hand om dina tänder. Ren whisky innehåller hög mängd alkohol, men väldigt lite socker.

Tänk även på att alkohol försämrar omdömet, vilket kan öka skaderisken. Det är aldrig bra att dricka för mycket. Om du blir berusad ökar risken för att du kan skada dig eller dina tänder.

Author Rebecka