Famous Grouse

Whiskey 0 comments

Bara ordet whisky får det att vattnas i många gommar. Just namnet whisky kommer från det keltiska ordet uisce som betyder vatten och som i sin tur härstammar från aqua vite, det latinska uttrycket för destillerad alkohol. På svenska kan man fritt översätta orden till “livets vatten”. Många vill nog hävda att whisky tillhör en av livets allra godaste drycker och de flesta whiskyfantaster har sin personliga favorit. En av de mest kända whiskyblandningarna är skotska The Famous Grouse som skapades redan 1896 av Matthew Gloag, vars signatur pryder varje flaska. Låt oss ta reda på mer om denna rökiga dryck.

En whisky av god karaktär

Varje år tillverkas över 43 miljoner flaskor av The Famous Grouse, allt för att tillgodose den aldrig sinande strömmen av efterfrågan. Men vad är det då som karakteriserar flaskan med den röda moripan? All malt, vete och majs som utgör grunden till The Famous Grouse är noggrant kvalitetskontrollerad och slutresultatet lagras i tunnor tillverkade av europeisk och amerikansk ek. Ingredienserna ska sedan, i en något romantisk beskrivning, lära känna och gifta sig med varandra. Denna process tar tid och är inget som skyndas på. Det är också det som gör Famous Grouse så populär. Whiskyn blandas, utan att filtreras hårt, och tappas sedan upp på flaska. Den doftar av fat, vanilj och honung, med inslag av rökighet. öl och whiskey lockar allt fler och varje år går flera mässor av stapeln för att hylla och marknadsföra både nya och gamla drycker. Det är en rolig aktivitet där man får chansen att hitta sin egen favorit genom att prova diverse dryckessorter.

Bjud in till whiskyprovning

Om man inte har möjlighet att gå på öl- och whiskymässa kan man bjuda in vännerna till whiskyprovning. Det enklaste, och mest prisvärda, är om alla deltagare tar med sig varsin whiskyflaska och att man sedan utför ett blindtest. Man kan förslagsvis betygsätta dryckens rökighet, utseende, fyllighet och doft. Man kan också prova whiskysorter från olika länder så som Irland, Skottland och USA, för att försöka utröna om det går att känna någon skillnad. Smutta på varje sort och skriv ner skillnader och likheter. Jämför sedan varandras anteckningar. Det är en rolig aktivitet som gärna kan avslutas i badtunnan med en kall öl. Ett glas whisky kan vara i starkaste laget i en varm badtunna så därför är en öl en bra avrundning på kvällen. Sverigetunnan.se har bra modeller som passar utmärkt i trädgården.

Author Rebecka