De olika whiskeysorterna

Whiskey 0 comments

 

Man kan hitta många flaskor med flera uttryck när det gäller whiskey. Här förklaras de närmare.

Grain whiskey

Denna whiskey framställs av olika sädesslag som kan vara korn, majs, vete, råg, havre eller i vissa fall ris. Den brukar generellt vara billigare än malt whiskey och förekommer i olika flaskor med blended whiskey. Det finns även single grain whiskey som är gjord på vete och har destillerats tre gånger istället för två.

Olika former av malt whiskey

Malt whiskey är enbart gjord på korn som har fått gro till sig. Single malt whiskey kommer från ett destilleri och vatted malt eller blended malt med ett annat ord, kommer från flera olika. Det är dock single malt som anses vara den finare.

Single cask

När man talar om single cask, går man ännu längre än single malt. Single cask kommer även från en enda tunna eller ekfat och är mycket exklusivt. Om man dessutom hör uttrycket cask strenght i samband med whiskey, betyder det att den är totalt outspädd på flaska. Den innehåller alltså inget vatten som de flesta buteljerade whiskeysorterna ändå gör för att uppnå alkoholhalten som man är ute efter.

Whiskey från olika länder

Den mest kända är förmodligen den skotska whiskeyn som kommer i många varianter. Man kan hitta lättare whiskeyvarianter till riktiga, kraftfulla smaker där man verkligen känner av ekfaten.

Irländsk whiskey har också en rökig karaktär men även sorter som är relativt fruktiga och söta.

I USA talar man främst om bourbon som lagras på nya fat. Här används ofta majs som sädesslag, vanligen blandade med andra spannmål. Den har en ganska söt karaktär som påminner om vanilj, kanel eller smörkola.

Från grannlandet Kanada kommer en annan blended whiskey som både är mild och fruktig men som samtidigt får karaktär från ekfaten. Även Japan har givit sig på whiskyframställning, vilket liknar den i Skottland med rökig smak och starka färger. Yamazaki single malt har t.ex fått mycket uppmärksamhet och anses vara en av de bästa varianterna av single malt i världen.

Belgien har även fått bra betyg för vissa sorter.

Sverige är numera också en av de nya whiskeyproducenterna samt Nya Zeeland och Taiwan.

Hur alla dessa sorter uppskattas av människor beror naturligtvis på smak och tradition, men faktum är att flera av dem har lämnat provsmakare i förvåning över hur trevliga resultaten faktiskt är.

Author admin