Whiskey 0 comments

Att samla på whiskey

Tillhör du en av dem som fascineras av whiskey och älskar att gå ner i källaren och damma av en vacker Macallanflaska, 25 år gammal och se den guldiga bärnstensfärgen inuti? Du är inte ensam. För många personer är whiskey en livsstil och inte bara en dryck man avnjuter. Hur kan man värdera en whiskey och var får man tag på de exklusiva sorterna och årgångarna?

En ovanlig whiskey som det inte finns så många exemplar av är naturligtvis värdefullt. Även det yttre som en fin flaska, en udda etikett eller ett nedlagt destilleri är andra saker att inte ta miste på.

Även årgången är viktig. Äldre whiskey har ett högre pris då smaken och färgen blir mer särpräglad.

Alkoholhalten trissar också upp priset om den är högre. Därför är single cask eller single barrel, dvs whiskey som kommer från samma ekfat, i regel dyrare då alkoholen inte är utspädd med vatten.

Det bästa är att bege sig till en whiskeykonnässör eller auktionshus för att få sin whiskey värderad. Där kan man även hitta andra guldklimpar i form av whiskeysorter och årgångar. Många auktioner finns även på nätet så det gäller att leta efter just din flaska. Systembolaget samarbetar med Bukowskis när det gäller att köpa in eller sälja whiskey på auktion.

Author admin