Whiskey betyder livets vatten på skotsk gaeliska och är sprit gjord på sädeskorn eller spannmål, vatten och jäst. Genom lagring på ekfat, precis som konjak, får whiskeyn både den vackra färgen och den säregna smaken.
Tillverkningen går till på följande sätt:
Mäsk, jäsning, destillering och lagring
Först skördar man det utvalda sädesslaget och därefter krossas det och blötläggs i varmt vatten under några timmar. Denna process kallas för mäskning. Vattnet och spannmålet blandas upp och sädesslaget blir till stärkelse som sedan blir socker som finns i den färdiga drycken. Efteråt skiljer man massan från vattnet eller vörten som den egentligen kallas, som läggs att jäsa i olika kar, antingen av trä eller rostfritt stål. Dessutom tillsätter man jäst i olika former, beroende på hur man vill ha whiskeyn.
Denna jäsning gör att sockret förvandlas till alkohol, ca 7-12%.
Det sista momentet innan man lagrar det som ska bli whiskey, är destillering. Ibland destillerar man två gånger vilket är vanligast, förutom på Irland där processen sker tre gånger. Som med konjak, brukar kopparpannor användas. Dessa värms upp och får vätskan att koka och gör att alkoholen förångas.
Man skiljer vätska åt tre gånger. Den första delen har en hög alkoholhalt och innehåller vissa tungmetaller som inte passar sig i drycken. Därför tar man bort den delen av vätskan och använder sig istället av den andra delen, som slutligen blir whiskey. Denna del kallas för “heart” på engelska. Den sista delen av vätska som kommer ur destilleringen tar man också bort pga. obehagliga smaker. Man kan säga att det är skrapet som blir över.
Denna procedur upprepas för att få den slutgiltiga drycken som förs över på ekfat. Där ska den lagras i minst tre år för att få benämnas whiskey. Den finare whiskeyn lagras från 10 år och uppåt. Då förändras både smak och färg och blir bättre med tiden.
Dessa ekfat som tar hand om själva framställningen av whiskeydryck brukar återanvändas både på Irland och Skottland. Man anser att whiskeyn blir ännu finare och eftertraktad då. Talar man istället om bourbon som är den amerikanska whiskeyn, måste faten vara nya.
För varje år som går avdunstar ungefär 2% ur tunnorna eller ekfaten och försvinner. Det är likadant med konjak. När man slutligen ska hälla upp whiskey på flaskor, använder man sig av samma metod som för konjak. Man blandar dryck från olika fat och årgångar för att få till den perfekta kombinationen. Sedan lagras flaskorna på nytt så att smakerna ska gå in i varandra för att ge den underbara smaken i gommen som kunderna uppskattar. Detta kallas för blended whiskey.
Talar man istället om single malt, som anses vara den finare whiskeyn, blandas inga sorter alls. Allt kommer från samma destilleri.
Hur dricker man whiskey?
Detta är en smaksak, men antingen tar man den som den är i rumsvarm temperatur, eller så har man i en isbit eller några droppar vatten för att späda ut den starka smaken. Vissa whiskeysorter kan även blandas med andra spritdrycker till drinkar, osv.