Whiskey och choklad

Whiskey 0 comments

Titta hitåt alla damer, för nu kan även ni som tycker att whiskey är det äckligaste som finns kanske lära er att avnjuta denna grabbiga dryck i kombination med ert älsklingsgodis – choklad.

Whiskey dricks faktiskt främst av män; detta är bevisat. Dock börjar alltfler kvinnor få upp ögonen för denna förnäma dryck som går i vackert guldiga toner – och fler blir de förmodligen undan för undan. Det har nämligen uppdagats att whiskey går perfekt att kombinera med choklad. Så istället för att köpa vin enkelt online hos xwine.se, så kanske det blir en whiskey till helgen?

Whiskey och choklad – mer lika än vi tror

Dessutom finns det många likheter mellan choklad och whiskey, även om det är två vitt skilda produkter. Precis som med whiskeytillverkning, så gäller det att hitta de rätta råvarorna och smakerna och ge dessa en perfekt förening. Trots att chokladtillverkningsprocessen är betydligt mer kortvarig än whiskey, så handlar det ändå om att ge gommens smaklökar en explosion och ge ett vackert utseende åt slutprodukten. Båda processerna innefattar också hantverksmässiga faktorer och ett dividerande om siffror – i whiskey är det antal år den lagrats samt alkoholhalten och när man talar om choklad så är det kakaohalten. Choklad och whiskey kan därmed ta varandra i handen och tillsammans utgör de en utsökt smakkombination och en ypperlig balansgång mellan sött och beskt.

Tips på whiskey och choklad tillsammans

Det finns många olika varianter av både whiskey och choklad. En söt och lite kryddig whiskey lämpar sig mycket bra med gräddiga praliner. Pralinerna får gärna vara mastiga; exempelvis sådana som äts till jul och som är smaksatta med julkryddor. Detta förgyller whiskeysmaken och fungerar som förstärkare till chokladen.

Om du dricker en whiskey med hög alkoholhalt är det gott att äta mörk choklad; helst en 70-procentig sådan med smak av vanilj. Detta bringar en viss sötma till den annars lite beska smaken och får dig att rulla med ögonen. Det går också bra att äta en pralin med en viss halt av alkohol i sig, som exempelvis en portvinspralin.

Den rökiga whiskeyn är lite komplicerad att hitta rätt choklad till. I viss mån slår rökigheten ut chokladsmaken, men det finns praliner att hitta som smälter samman i munnen och får de två att gifta sig väl. Det finns nämligen även choklad som är lite rökig i smaken, såsom 70-procentig choklad från Java. En annan typ av choklad är den som har en smak av kaffe. Dessa två smaker – kakao och kaffe – gör att varken det ena eller det andra blir lidande, utan ger den utmärkta eftersmaken.

Author Rebecka