Så dricks whiskey

Whiskey 0 comments

Whiskey är ofta en avskydd eller älskad dryck. För många anses den vara alldeles för sträv och stark, medans andra njuter av den vid varje tillfälle som ges. Men hur ska whiskey egentligen konsumeras och när?

Bästa tillfällena att konsumera whiskey

Du har kanske mest sett whiskeyglasen i handen på förnäma herrar i smoking, i ett rum fullt med mahognymöbler och med en tjock cigarr i handen. Men idag dricker även kvinnor gärna whiskey och det finns inget som säger att du inte kan avnjuta ett glas i maskeradkläder på Halloween, likaväl som du kan göra det på en finare tillställning, efter middagen. Nuförtiden finns också en mängd drinkar med whiskey, såsom Whiskey Sour eller en Black Hawk att sippa på i en lyxig bar framåt kvällskvisten.

Whiskeymagistern talar!

Ifall du är ett fan av whiskey kommer kanske nyheterna nedan inte som en överraskning för dig, men för er andra är det värt att spänna öronen.

För det första är det whiskeyn i flaskan – hur den lagrats och dess lagringstid avgör till större delen smaken. Idag finns många olika sorter och olika lagringar som kan köpas till ett brett prisspann. När du har inhandlat din whiskey finns det dock andra parametrar att ta hänsyn till än bara whiskeysorten. Glaset är en sådan parameter.

Whiskeyglaset

Det vanligaste glaset att hälla upp whiskey i, är tumblerglaset – det där raka, breda glaset. Dock är inte alltid den modellen den rätta, eftersom det har blivit känt att aromerna lättare kan försvinna i ett sådant, just på grund av den bredare öppningen som gör att aromerna försvinner.

En klart bättre idé, om vi frågar whiskeyexperterna, är att dricka whiskey i ett lätt tuplanformat glas som liknar ett litet rödvinsglas. Anledningen är att aromerna håller sig kvar och ger whiskeyn mer smak. Dock ska du inte välja ett stort vinglas, utan en betydligt mindre variant. Det finns också whiskeyglas i den formen som inte har den traditionella stjälken, vilket lämpar sig bättre.

Ska man ha is eller vatten i whiskeyn?

Det här är en klurig fråga som till viss mån bara handlar om tycke och smak. En del föredrar att lägga i en isbit medan andra föredrar att spä ut whiskeyn med lite vatten. För whiskeymagistern finns det bara ett svar – dumpa isen! Den tar bort viktiga aromer och dämpar smakerna. En kall whiskey smakar inte längre som en whiskey bör, och det är synd om du har köpt en dyrgrip som Yamazaki eller Bunnahabhain 12 års lagring. Whiskey ska alltid serveras i rumstemperatur.

Hur är det med vatten då? Jo, vatten är faktiskt en riktigt bra idé om man ska lyssna på de lärda. Men det rör sig enbart om 1-2 droppar för att öppna upp och frigöra aromer. Vattnet sänker alkoholhalten en smula, vilket lämpar sig bra för den som annars kanske inte är så överförtjust i whiskey på grund av den höga alkoholhalten eller den starka smaken.

Author Rebecka