Irländsk whiskey

Whiskey 0 comments

Irland är ett land som ofta förknippas med whiskey. Det finns ett antal välkända whiskeydestillerier på Irland som producerar märken som Tullamore Dew, Bushmills och Jameson. Irländsk whiskey är ofta mildare och inte lika rökig som till exempel många av de skotska whiskeysorterna. Irländsk whiskey är dessutom given i den drink som blivit känd välden över: Irish coffee. Själva ordet whiskey kommer från det iriska ordet för vatten – Uisce, som uttalas “ishka”. Även stavningen för whiskey, eller whisky, från de olika länderna har varit öppen för debatt, men oftast stavar irländarna sin whiskey med ett “e” i slutet, istället för utan. Även om stavningen skiljer för själva produkten från de olika länderna är det samma bärnstensfärgade dryck som man menar. Även om irländsk whiskey är känd världen över, finns det i dagsläget endast 16 fungerande destillerier på ön. Dessa är även populära turistmål för whiskeyentusiaster från hela världen som vill åka på whiskeyprovning.

Världen blir grön den 17 mars

Ett annat fenomen som spridit sig världen över från den smaragdfärgade ön är firandet av Irlands nationaldag St. Patrick’s Day. St Patrick’s Day i Sverige firas framförallt i Stockholm, där den svensk-irländska föreningen varje år anordnar en traditionsenlig parad som startar i Humelgården och avslutas på Mynttorget i Gamla stan. Tusentals grönklädda firare samlas varje år för att delta i denna händelse och stämningen är alltid god. De irländska barerna i Gamla Stan bjuder under dagen även på underhållning och god irländsk mat, som den värmande irländska grytan som innehåller potatis, lök, morötter och lamm. Efter det står man sig väl för att delta i festligheterna innan det är dags för en värmande Irish Coffee eller en irländsk whiskey. Den mest kända irländska whiskeysorten är nog Jameson som tillverkas i Cork på södra Irland. På grund av sin milda smak och sina karakteristiska söta eftertoner har denna whiskey blivit populär även hos de som normalt sett inte lockas av den gyllene drycken. För de som vill ha mer karaktär på sin Whiskey, kan med fördel prova någon av Bushmills sorter.

En lång dag för hela familjen

St Patrick’s Day är verkligen en dag att fira med hela familjen. Hela familjen kan klä ut sig i valfri grön utstyrsel, och ofta anordnas tävlingar under dagen där man kan vinna fina priser för bästa kostym. Det är inte bara på pubarna det firas, utan även i olika föreningslokaler, på teatrar, utomhus på olika platser samt hemma hos vänner och bekanta. För barnen bakas grönfärgade godsaker som muffins, kakor och tårtor, och de vuxna passar på att njuta av en Guinness eller whiskey, eller en värmande Irish Coffee. Dagen börjar ofta tidigt och avslutas sent, så det är skönt att komma hem och falla ner i en familjesäng av modell större när dagen är slut! Om man drar på sig en förkylning i marsvädret, kan man komma hem och kura ihop sig med en Hot Whiskey, dvs. irländsk whiskey som blandas ut med varmt vatten och en skiva citron samt nejlika. Det är en väl beprövad metod för att bota förkylning och som plus i kanten får man njuta av en god irländsk whiskey.

Author Rebecka