Svensk whisky

Whiskey 0 comments

Whisky har faktiskt producerats i Sverige ända sedan 1950-talet – närmare bestämt år 1955, då Vin- & Spritcentralen (numera Vin & Sprit AB) började tillverka den svenska whisky som fick namnet Skeppets whisky. Tillverkningen skedde i Södertälje, och det var framförallt två anledningar som låg bakom initieringen av den svenska whiskyproduktionen: dels för att det rådde brist på skotsk whisky efter andra världskriget, dels för att man ville hålla nere priserna för importerad whisky genom att använda den egna tillverkningen som referensram.

Detta första försök till att skapa en svensk whisky får dock i backspegeln ses som mer eller mindre misslyckat – under de år som Skeppets whisky såldes på Systembolaget (mellan 1961 och 1970) ändrades receptet på whiskyn flera gånger, men den blev aldrig riktigt framgångsrik, och till slut konkurrerades den ut av importerade varianter.

Det innebar dock inte slutet för den svenska whiskyn, då det idag finns framgångsrika, aktiva svenska destillerier, som Mackmyra, Norrtelje Brenneri, Gutevin, Wannborga, Spirit of Hven, Grythyttan, Box, Smögen, Gotland och Gammelstilla. Det äldsta, och mest framgångsrika, av dessa är Mackmyra Svensk Whisky, belägna i Mackmyra Bruk mellan Gävle och Sandviken. Mackmyra Svensk Whisky grundades år 1999, och har idag en omfattande verksamhet med ett extra kontor i Stockholm samt whiskylagring i Bodås gruva, i ett skogslager utanför det som kommit att kallas Mackmyra Whiskyby och på flera satellitlager på Fjäderholmarna, på Häckeberga slott och i Smögen. Man har kunnat hitta Mackmyras whisky på Systembolaget sedan 2006, och deras första buteljering (Mackmyra Preludium 01) såldes slut snart efter att den introducerats. Det svenska destilleriets framgångar kan även mätas i det flertal priser och utmärkelser det tilldelats, till exempel European Mainland Whisky of the Year år 2006.

Om du själv vill uttrycka ditt stöd för någon av våra svenska whiskysorter, kan du till exempel göra det genom att beställa en t-shirt eller andra produkter med tillverkarens namn på. Du kan enkelt beställa sådana produkter från Medtryck, så att du alltid kan stödja de företag, lag eller organisationer du vill. På det sättet kan den svenska whiskymarknaden förhoppningsvis växa sig starkare, och destillerier som planerar att starta sin verksamhet, som Tevsjö destilleri, Bergslagens destilleri och Lapplands destilleri, kan få de resurser de behöver för att komma igång.

Author Rebecka