Lagring av whisky

Whiskey 0 comments

För att whisky ska bli just whisky krävs mer än bara destillering; det krävs att den lagras på ekfat i minst tre år. Många av de finare whiskysorterna lagras i tio år eller mer, upp till flera årtionden. Den nyligen destillerade whiskyn skulle en whiskyälskare sannolikt knappt ens känna igen, då den är helt färglös och smakar finkel. I och med lagringen på ekfat får dock whiskyn både sin smak och färg, som till stor del kommer från själva träet i tunnan. De billigare whiskysorterna, som endast lagras mellan tre och sex år, hinner dock inte få den karakteristiska gyllene färgen, och man tillsätter då istället färgämnen för att få till den.

Efter att lagringen är klar buteljeras whiskyn på flaska, och det antal år som den då har legat på ekfat är det som skrivs på etiketten. Man kan med andra ord inte fortsätta ”lagra” en whisky efter att man köpt den, även om man självklart kan spara den under många år.

Den som vill skulle dock rent teoretiskt kunna köpa ett eller flera ekfat med whisky, och låta whiskyn lagras längre på det sättet. Då gäller det bara att ha rätt förutsättningar för lagringen, närmare bestämt en sval källare. Om du planerar att bygga en källare för lagring av whisky, vinflaskor eller annat kan du klicka här för att gå in på Byggmax’ hemsida. Där hittar du allt material du behöver.

Author Rebecka