Whisky och hälsa

Whiskey 0 comments

Många har säkert fått höra från sin mormor eller farmor att ett glas whisky är bra mot förkylningar – en klassisk husmorskur som sannolikt fungerar lika bra genom dess faktiska verkan som genom placeboeffekten. Men kan whisky faktiskt ha positiva effekter på hälsan överlag? Det finns forskning som tyder på det.

Ett måttligt intag av whisky (detta ska betonas – måttligt) kan till exempel bidra till att förbättra vårt minne. Detta ska bland annat ske genom att whiskyn ökar blodcirkulationen i hjärnan. Whisky innehåller också antioxidanter, som är bra för vår hjärnhälsa i allmänhet.

Men hälsofördelarna med whisky slutar inte där. I en studie från 2003 visade resultatet att ett måttligt (återigen) intag av whisky faktiskt kan ha den långsiktiga effekten att det minskar risken för Alzheimers och demens, och dessutom kan stärka hjärnans kognitiva funktioner.

Det är inte heller bara hjärnan som kan dra fördel av att man dricker lite whisky då och då – även hjärtat och det kardiovaskulära systemet mår bra av ett måttligt intag av whisky. Whiskyn gör nämligen att fett inte ansamlas i kärlen lika lätt, och minskar mängden överflödigt kolesterol i kroppen. En annan effekt av whiskyn är att väggarna i kroppens artärer blir smidigare, vilket gör att risken för blodpropp minskar.

Lägg till detta det faktum att whisky är den typ av alkohol som vanligtvis har minst effekter dagen efter att man druckit den (i form av exempelvis huvudvärk och muntorrhet), så finns det ingen anledning att inte hälla upp ett glas whisky åt sig en fredags- eller lördagskväll. För många är ju rutinen kring att sitta och sippa på ett glas whisky ett sätt att slappna av, och på det sättet kan whiskyn också bidra till ens hälsa genom att den minskar stress.

Något whisky däremot inte kan råda bot på är problem med tänderna – där hjälper inget annat än gammal hederlig tandborstning och enstaka tandläkarbesök för kontroller och behandlingar. Om du letar efter en tandläkare som kan hjälpa dig med tandvärk eller andra problem med tänderna, kan du gå in på Distriktstandvarden.se.

Author admin