Svenska whiskeytillverkare

Uncategorized 0 comments

Ett av människans primära behov är att dricka. Det är helt enkelt ett måste för att överleva. Mjölk, kaffe, te och läsk är vanliga drycker som vi människor dricker vid alla möjliga tillfällen. Många dricker exempelvis kaffe på morgonen för att få i sig den mängd koffein som behövs för att vakna. Det sägs att barn ska dricka mycket mjölk för att det kalcium som finns i mjölken bidrar till att stärka skelettet. Andra dricker te för att slappna av eller kanske för att kunna somna lättare på kvällen. Men det är i huvudsak vatten man ska dricka. Kroppen behöver mellan 1,5 och 2 liter vatten varje dag, och under varma förhållanden kan den mängden behöva dubbleras.

Goda drycker

Vatten är dock inte den roligaste drycken i världen. Den kan visserligen vara väldigt törstsläckande, men smaken är inget som smaklökarna att jubla. Då finns det betydligt godare drycker, som till exempelvis vin. Här skiljer sig smakerna en hel del åt och det är svårt att säga om det är rött eller vitt vin som är mest populärt. Om man har långt till närmaste Systembolag, kan man nu för tiden beställa vin på nätet vilket är en väldigt smidig upplevelse.

Whiskey

Även om vin är gott, så är ett glas med en riktigt god whiskey svårslaget, oavsett om det är ”on the rocks” (med is) eller ej. Whiskey kallas ibland för ”livets vatten”, men med det sagt ska du inte dricka whiskey som om det vore vatten, då kommer du inte må särskilt bra efter ett tag. Whiskey kostar ju aningen mer än vanligt vatten så det är inte många som skulle kunna ersätta vattnet med whiskey om det nu vore möjligt.

Whiskey i Sverige

Whiskey förknippas mestadels med Skottland och Irland, samt till viss del även USA. Men även i Sverige finns det en del whiskeytillverkare. Nedan tänkte vi ta en närmre titt på två av dem:

  • Mackmyra. Detta är troligtvis den mest kända svenska whiskeytillverkaren. Mackmyra började sin tillverkning av whiskey år 1999 och namnet kommer från just den lilla byn Mackmyra där företaget hade sitt första destilleri.
  • Spirit of Hven. Denna whiskeytillverkare är en del av en konferensanläggning med hotell, restaurang, vinbar och whiskeybar. Själva whiskeydestilleriet grundades år 2008. Spirit of Hven är beläget på ön Ven som ligger väster om Skåne, relativt nära Landskrona och Helsingborg. Whiskybaren på Spirit of Hven har alltid minst 500 sorter på lager så det bör vara ett paradis och resmål för whiskeyfantasten.

Man behöver alltså inte resa långt för att njuta av en god whiskey. När du nu ska planera sommaren, så kanske det kan vara läge att besöka någon av ovanstående whiskeydestillerier och ta chansen att njuta av livets vatten.

Author admin