Japansk whisky

Whiskey 0 comments

Japan är sannolikt inte det första landet man tänker på när man hör ”whisky” – sinnet brukar dras mer mot de skotska högländerna – men landet har en mer än hundra år lång tradition av att tillverka whisky, en tradition som började på 1870-talet. Då handlade det dock om tillverkning och destillering för privat bruk; den kommersiella produktionen kom inte igång förrän år 1924, när Japans första destilleri, Yamazaki, grundades. Yamazaki ägs av en stor företagsgrupp som producerar många olika typer av drycker, Suntory. Suntorys grundare, Shinjiro Torii, var en av de personer som hade störst påverkan på den japanska whiskyns historia, eller dess existens överhuvudtaget, då det var han som tog initiativet att skapa en japansk whisky av japaner och för japaner. Då hade han redan haft stora framgångar med att skapa en produkt anpassad för den japanska marknaden baserat på ett portugisiskt portvin. Trots att Torii stötte på stort motstånd från ledningen i hans då grundade Suntory, bestämde han sig för att starta japans första destilleri för whisky – det som skulle bli Yamazaki. Destilleriet har fått sitt namn efter området där det ligger, strax utanför Kyoto. Kanske valde Torii just den platsen för att Yamazaki är vida känt för sitt rena och utsökta vatten.

Förutom Yamazaki, som alltså ägs av Suntory, finns det idag ytterligare åtta större destillerier i Japan. Dessa är Hakushu, som också det ägs av Suntory; Yoichi och Miyagikyo, som ägs av Nikka; Fuji Gotemba, som ägs av Kirin; Shinshu, som ägs av Hombo; White Oak, som ägs av Eigashima Shuzou; och Chichibu, som är ett självständigt destilleri.

Även om den japanska whiskyn framförallt produceras för den inhemska marknaden, går det numera att få tag på enstaka sorter av japansk whisky på välsorterade systembolag. Oavsett om man föredrar japansk whisky eller den mer traditionella skotska whiskyn, håller man dock sannolikt med om att den bästa tiden att avnjuta ett glas whisky är när man sitter varm och ombonad inomhus en kall höstkväll, samtidigt som vinden viner utanför. Det enda som kan göra en sådan kväll bättre är att man kan titta ut på regnet och stormen från värmen och tryggheten inomhus medan man smuttar på sin whisky, och då finns det inget bättre än att ha ett uterum med glasväggar. Du hittar allt material du behöver för att bygga ett uterum på Skanskabyggvaror.se, så att du kan njuta av många lugna whiskystunder i höst och vinter.

Author admin